Co jeść przed treningiem, aby zwiększyć swoją efektywność?
RENATA KUSIŃSKA • dawno temu • 5 komentarzyPosiłek zjedzony przed ćwiczeniami ma ogromny wpływ na Twoją siłę, wytrzymałość i wydolność podczas treningu. To, co zjesz, w jakiej ilości i o jakiej porze, może zdecydować o tym, jakie wyniki osiągniesz podczas treningu.
Najlepsza pora na posiłek
Ostatni posiłek najlepiej zjeść na 2–4 godziny przed treningiem. Daje to wystarczającą ilość czasu na strawienie pokarmu (tak, by podczas treningu nie czuć się pełnym) oraz zwiększenie poziomu glikogenu w mięśniach i wątrobie. Nie pozostawiaj zbyt długiego odstępu między jedzeniem a treningiem – grozi to hipoglikemią (czyli zbyt niskim poziomem glukozy we krwi), która znacząco obniży Twoją wydolność. Godzinę lub dwie godziny przed ćwiczeniami zjedz małą przekąskę, np. świeże lub suszone owoce, koktajl mleczno-owocowy, batonik zbożowy.
Co zjeść przed treningiem?
Przed ćwiczeniami najlepiej spożywać produkty o niskim Indeksie Glikemicznym (IG), ponieważ dostarczają one trwałej energii na dłuższy czas ćwiczeń. Wybierając posiłek o niskim indeksie glikemicznym, będziesz w stanie ćwiczyć dłużej, co jest szczególnie ważne przy sportach wytrzymałościowych. Spożywanie produktów o niskim IG przed ćwiczeniami, jest korzystne również dla osób starających się zredukować masę ciała. Wyniki badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii dowodzą, że osoby spożywające przed treningiem posiłek o niskim IG, podczas treningu spalają więcej tkanki tłuszczowej, w porównaniu do osób spożywających produkty o wysokim IG przed ćwiczeniami.
Przykładowe posiłki na 2–4 godziny przed treningiem:
— pełnoziarniste płatki zbożowe z jogurtem naturalnym i mlekiem
-duszony kurczak z warzywami i ryżem brązowym
-kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami i dodatkiem białkowym (ryba, chuda wędlina, ser twarogowy lub jajko)
-pełnoziarnisty makaron z sosem pomidorowym i warzywami
-chude mięso z warzywami i ziemniakami
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze