Polskie superfoods
RENATA KUSIŃSKA • dawno temu • 2 komentarzeSuperfoods to naturalna żywność, bogata w składniki szczególnie korzystne dla zdrowia. Moda na superfoods trwa w najlepsze, a na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe super-produkty. Najpopularniejsze superfoods to te egzotyczne: jagody goji, jagody acai, algi, woda kokosowa… Czy to oznacza, że w Polsce nie znajdziemy tak wartościowych produktów? Wręcz przeciwnie! Poniżej lista 5 polskich superfoods, które w niczym nie ustępują tym egzotycznym.
1. Siemię lniane
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, od stuleci wykorzystywane są jako środek leczniczy. Te małe nasiona są pełne cennych składników odżywczych: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Siemię lniane pomaga obniżyć poziom cholesterolu, podnosi odporność, jest również niezastąpione podczas problemów z przewodem pokarmowym. Nasiona siemienia lnianego mają więcej błonnika i kwasów omega-3 niż popularne (i znacznie droższe) nasiona chia.
2. Czosnek
Czosnek ma naprawdę niezwykłe właściwości i nie bez przyczyny jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Najcenniejsze w czosnku są związki siarkowe, pochodzące z przemiany aminokwasów. Najważniejsze z tych związków to allicyna, działająca przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie oraz ajoene – olejek posiadający działanie podobne do aspiryny. Czosnek jest pełen witamin i mikroelementów, a zawarte w olejkach lotnych związki siarki, biorą udział w odtruwaniu organizmu. Spożywanie czosnku pomaga wzmocnić odporność, poprawić pamięć oraz zapobiega powstawaniu miażdżycy tętnic.
3. Kasza jaglana
Kasza jaglana to prawdziwa królowa kasz. Zawiera witaminy z grupy B i lecytynę oraz więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, może więc być spożywana przez osoby pozostające na diecie bezglutenowej. Regularne spożywanie kaszy jaglanej może zapobiegać powstawaniu nowotworów, a to dzięki dużej zawartości antyoksydantów, czyli substancji wychwytujących i neutralizujących wolne rodniki.
4. Natka pietruszki
Pietruszka w medycynie ludowej jest wykorzystywana od stuleci. Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe – już 1 jej łyżka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, oraz dużo witaminy A, co ma pozytywny wpływ na wzrok. Spożywanie natki pietruszki pomaga wzmocnić i oczyścić organizm oraz, dzięki właściwościom rozkurczającym, przynosi ulgę podczas bólów menstruacyjnych.
5. Kapusta kiszona
Kapusta kiszona to bogate źródło witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej także minerały, takie jak wapń, magnez, potas, żelazo oraz związki siarki organicznej. Flora bakteryjna kapusty kiszonej hamuje procesy gnilne, zachodzące wewnątrz jelita grubego, oraz wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta kiszona oczyszcza jelita, przez co zwiększa wchłanianie witamin i składników mineralnych, przyjmowanych z pożywieniem, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowym atutem kiszonej kapusty, jest duża zawartość antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje ona działanie antynowotworowe.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze