Polskie superfoods

Superfoods to naturalna żywność, bogata w składniki szczególnie korzystne dla zdrowia. Moda na superfoods trwa w najlepsze, a na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe super-produkty. Najpopularniejsze superfoods to te egzotyczne: jagody goji, jagody acai, algi, woda kokosowa… Czy to oznacza, że w Polsce nie znajdziemy tak wartościowych produktów? Wręcz przeciwnie! Poniżej lista 5 polskich superfoods, które w niczym nie ustępują tym egzotycznym.

123RF

1. Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, od stuleci wykorzystywane są jako środek leczniczy. Te małe nasiona są pełne cennych składników odżywczych: wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza 
i cynku. Siemię lniane pomaga obniżyć poziom cholesterolu, podnosi odporność, jest również niezastąpione podczas problemów z przewodem pokarmowym. Nasiona siemienia lnianego mają więcej błonnika i kwasów omega-3 niż popularne (i znacznie droższe) nasiona chia.

2. Czosnek

Czosnek ma naprawdę niezwykłe właściwości i nie bez przyczyny jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Najcenniejsze w czosnku są związki siarkowe, pochodzące z przemiany aminokwasów. Najważniejsze z tych związków to allicyna, działająca przeciwgrzybiczo 
i przeciwbakteryjnie oraz ajoene – olejek posiadający działanie podobne do aspiryny. Czosnek jest pełen witamin i mikroelementów, a zawarte w olejkach lotnych związki siarki, biorą udział w odtruwaniu organizmu. Spożywanie czosnku pomaga wzmocnić odporność, poprawić pamięć oraz zapobiega powstawaniu miażdżycy tętnic.

3. Kasza jaglana

Zdrowe i lekkie przepisy


Kasza jaglana to prawdziwa królowa kasz. Zawiera witaminy z grupy B i lecytynę oraz więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, może więc być spożywana przez osoby pozostające na diecie bezglutenowej. Regularne spożywanie kaszy jaglanej może zapobiegać powstawaniu nowotworów, a to dzięki dużej zawartości antyoksydantów, czyli substancji wychwytujących i neutralizujących wolne rodniki.

4. Natka pietruszki

Pietruszka w medycynie ludowej jest wykorzystywana od stuleci. Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe – już 1 jej łyżka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, oraz dużo witaminy A, co ma pozytywny wpływ na wzrok. Spożywanie natki pietruszki pomaga wzmocnić i oczyścić organizm oraz, dzięki właściwościom rozkurczającym, przynosi ulgę podczas bólów menstruacyjnych.

5. Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to bogate źródło witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej także minerały, takie jak wapń, magnez, potas, żelazo oraz związki siarki organicznej. Flora bakteryjna kapusty kiszonej hamuje procesy gnilne, zachodzące wewnątrz jelita grubego, oraz wzmacnia układ odpornościowy. Kapusta kiszona oczyszcza jelita, przez co zwiększa wchłanianie witamin i składników mineralnych, przyjmowanych z pożywieniem, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowym atutem kiszonej kapusty, jest duża zawartość antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje ona działanie antynowotworowe.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Sernik z kaszy bulgur 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Tych produktów nie jedz przed treningiem Wegańskie ciasteczka Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Cynamonowa tarta z jabłkami Owsiane ciasteczka czekoladowe z zielonym koktajlem Poznaj właściwości liczi Jak działa aloes? Co znajduje się w warzywach strączkowych? Jak działa lemoniada lawendowa? Właściwości limonek

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia